Ton Roumen - Uitgeverij Van Warven
Close

Ton Roumen

De afsluiting van mijn theologiestudie was een keerpunt in mijn leven. Tot die tijd deed theologie een sterk appèl op mijn hoofd. In de traditionele academische theologie speelt rationaliteit een belangrijke rol. Daar ben ik lang in meegegaan, totdat ik begon in te zien dat het leven veel meer is dan rationaliteit: het gaat immers ook over intuïtie en de kwaliteiten van je hart. De reis werd er een van mijn hoofd naar mijn hart en is in het midden van de jaren negentig begonnen. Ik reis nog steeds en kan angst loslaten en liefde omarmen. Daarbij maak ik gebruik van mijn lichaam, mijn intuïtie, mijn hart, de verbinding met mezelf, met anderen, de adem, meditatie en meditatief bewegen.

Voelende en vriendelijke aandacht speelt ook een belangrijke rol op die reis en helpt om in het nu te kunnen zijn en met toewijding te werken en te leven. Deze en andere inspiraties hebben ertoe geleid dat ik boeken en artikelen ben gaan schrijven. Elders op deze website is daarover meer informatie te vinden. Inmiddels zijn er meer dan 100 artikelen en 11 boeken van mijn hand verschenen over uiteenlopende spirituele onderwerpen.
In mij groeide het verlangen om over onderwerpen, die ik in mijn boeken behandel, seminars en retraites te organiseren. Op die manier kan iedereen zelf de grote thema’s van het leven verkennen en ontdekken wat dat voor het persoonlijke leven betekent. Ik startte met het begeleiden van thematische retraites in kloosters op diverse locaties in ons land. Daarvoor heb ik een unieke methodiek ontwikkeld die in zijn kern gevormd wordt door een combinatie van meditatie, meditatief bewegen en reflectie. Inmiddels geef ik jaarlijks ongeveer 20 retraites in verschillende kloosters en spirituele centra en zijn er ruim 30 retraitethema’s beschikbaar. De retraites geef ik met veel plezier. Ook geef ik retraiteseminars en cursussen voor instellingen en bedrijven.

Met deze retraites kom ik tegemoet aan de groeiende behoefte aan stilte, rust en bezinning ter compensatie van een leven waarin veel drukte, stress en prikkels zijn en hoge eisen worden gesteld. Mijn kernboodschap is een leven van liefdevolle aandacht. Zo’n leven in balans vraagt om een meditatieve leefstijl waarin je bewust, vertraagd, liefdevol, eenvoudig en ontspannen leeft. Dat zijn voorwaarden om goed bij jezelf te kunnen blijven. Ik zie het als een groot voordeel dat ik niet gebonden ben aan één bepaalde spirituele traditie. Als ongebonden meditatieleraar kan ik putten uit de beste praktijken, meditaties en inzichten uit uiteenlopende bronnen die ten dienste staan van onze persoonlijke ontwikkeling. Ik put uit verschillende spirituele tradities, maak gebruik van haptonomie, lichaamswerk, muziek, een keur aan meditaties onder andere gebaseerd op zen, mettameditatie en vipassana evenals meditatieve beweging gebaseerd op hatha-yoga en chi kung.
Wat mij in het leiden van retraites vooral aanspreekt, is de mogelijkheid in contact te komen met onze bron zodat we nieuwe stappen kunnen zetten. De sfeer van de kloosters, de rust die er is, de werking van de meditaties en de inspirerende gesprekken zorgen ervoor dat we weer balans vinden. Vaak gaan mensen na afloop naar huis met een nieuw inzicht of nieuwe hoop of moed. Meer nog dan weldadig, ervaren zij een retraite als helend.
Het woord ‘heling’ is voor mij steeds belangrijker geworden. Het heeft alles te maken met het teruggeven van het leven aan mensen. Heling zorgt ervoor dat we worden bevrijd van alle beknellingen zodat de weg wordt vrijgemaakt om thuis te komen bij jezelf. In 2010 ben ik gestart met een praktijk voor healing & coaching. Tijdens mijn studie theologie volgde ik een opleiding tot coach en counselor. In mijn werk als coach maak ik ook gebruik van aura- en chakra reading en -healing. Van 2002 tot 2009 volgde ik opleidingen hiervoor en rondde deze met succes af. Inmiddels heb ik meer dan 500 mensen begeleid.
Ik ben geboren in Roermond (1955) en haalde in die stad achtereenvolgens mijn atheneum-A diploma (1974) en onderwijzersakte (1977). Daarna studeerde ik theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, rondde deze studie af in 1985 en promoveerde in 1998 tot doctor in de theologie. Daarna werkte ik onder meer als docent levensbeschouwing, als wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit Nijmegen, als directeur van een regionaal centrum voor levensbeschouwing en als onderwijsadviseur aan het landelijke onderwijsbureau Verus.