Drukken of printen - Uitgeverij Van Warven
Close

Drukken of printen

Er zijn grofweg een viertal methodes om een boek geprint of gedrukt te krijgen. Van een nieuwe ‘druk’ is pas sprake als er wezenlijke wijzigingen worden aangebracht. Als er geen substantiele wijzigingen worden aangebracht hebben we het niet over een ‘druk’ maar een ‘run’.

  1. Printing on Demand (POD). Dit gaat altijd via het Centraal Boekhuis.
  2. Short Print Run... Snel een hoeveelheid boeken nodig? Het Centraal Boekhuis kan het regelen.
  3. Digital Printing. Dit is de methode waar wij het vaakst mee werken. We praten dan niet over een volgend druk, maar een ‘run’. We bestellen van een boek dan (snel) 50-100 ex om de voorraad op peil te houden.
  4. Off-set drukken. Het oude woord ‘drukken’ verwijst in de moderne tijd naar offset-drukwerk. Alleen maar interessant voor oplages van 300 ex en meer.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de wereld van printen en drukken. Bij grotere hoeveelheden – vanaf 300 – 1500 ex hebben we een voorkeur voor het offset-drukken. Door de grotere hoeveelheden wordt het drukwerk per boek aanzienlijke goedkoper dan printen. Maar er zit een groot risico in. Wat als de een boek niet verkoopt en tientallen dozen met boeken staan te ‘wachten’ bij het CB? Het is niet erg duurzaam als je als uitgever niet leert van je eigen geschiedenis.

Het verschil tussen drukken en printen is geen kwaliteits-kwestie meer. Heel vroeger misschien nog wel. Maar tegenwoordig is de kwaliteit even goed. Er is wel een groot financieel verschil. Alles boven de 300 ex. wordt substantieel goedkoper. Dat kan oplopen tot een verschil van een paar euro per boek. Maar je hoeft je als auteur geen zorgen te maken. Jij betaalt niks extra’s. En wij kunnen elke nieuwe run financieren met de opbrengsten van de vorige.

Auteurs hoeven alleen maar bij te dragen voor de eerste druk. Wij zorgen voor een tweede, derde, vierde ‘run’. Als die aan de orde is. We kunnen de 2e, 3e en 4e financieren met de opbrengsten van de eerste.

De printkwaliteit van onze vaste drukker is uitmuntend. Deze is in staat om binnen tien dagen een nieuwe run te leveren. Handig bij 50 – 200 ex. Iets duurder, maar ook sneller. En duurzamer. We lopen niet het risico met grote restpartijen te blijven zitten. Mochten we in de vorige run een fout ontdekt hebben, dan kan deze hersteld en opnieuw geprint worden.

Tijdens ons kennismakingsgesprek leggen we je de diverse mogelijkheden uit. We zullen je uitleggen dat technisch gezien (vrijwel) alles mogelijk is qua druk- en printwerk. Maar we zijn niet bereid om 1000 exemplaren van je boek te laten drukken als je niet zelf honderden exemplaren afneemt voor verspreiding in je eigen netwerk.

Deze manier van werken levert nog wel eens een misverstand op. We leggen al onze auteurs uit welke mogelijkheden er zijn. De uitgever bepaalt – soms in overleg met de auteur – of er geprint of gedrukt wordt. Dat is soms gewoon een financiële kwestie. Een drukopdracht in het buitenland (300 ex of meer) is € 1000-1500 goedkoper dan in Nederland. Maar het kan soms vijf weken duren voor zo’n order kan worden geleverd. Vaak is het een kwestie van inschatten van de verkoopmogelijkheden van een boek. 1000 ex van een boek laten drukken met een harde kaft is voor kleine uitgevers niet aan de orde. Bedragen tussen de vijf- en tienduizend euro voor-financieren gaat voor ons niet.