Over Rinus van Warven

Directeur/ uitgever is Drs. Rinus van Warven. Hij specialiseerde zich ondermeer in cultuurfilosofie, bevrijdingstheologie, pastorale psychologie en levensbeschouwelijke en religieuze communicatie. Hij is parttime werkzaam als redacteur/schrijver/ publicist/journalist en parttime als geestelijk verzorger.

De wereld van zingeving en spiritualiteit kun je samenvatten in een drietal levensvragen: Wie ben ik echt? Wat is de juiste verhouding tot mensen, dieren en planten om me heen? En hoe verhoud ik mij tot een mogelijke Bron die aan dit Leven ten grondslag ligt?

De gesprekspartners van trendwatcher, journalist en programmamaker Rinus van Tendens komen uit duizenden werelden: cultuur, media, sport, politiek, kerk, theater. Ze hebben verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Rinus is al een kleine dertig jaar in gesprek met christenen, joden, moslims, humanisten, hindoes, boeddhisten, atheïsten, vrijmetselaars, rozenkruisers, theosofen en aanhangers van tal van andere stromingen. Hoe kijken zij tegen deze levensvragen aan?

Woensdag 19 februari 2014 – Cultuurfilosoof Rinus van Warven presenteert de 1250ste uitzending van het radioprogramma Tendens dat een paar dagen later – op de 23ste – wordt uitgezonden. Later dat jaar – op 1 oktober – is het precies 25 jaar geleden dat de eerste uitzending van Tendens plaatsvond bij Radio Gelderland .Dat wil zeggen dat Rinus momenteel aardig op weg is naar de 1400ste uitzending. Tel daar nog een kleine vijf- a zeshonderd programma’s bij op die hij maakte op Radio 5, dan duurt het net lang meer of hij is aan zijn 2000ste uitzending toe.

Van Warven’s carrière valt samen met een zeer turbulente periode in de geschiedenis van religie en levensbeschouwing. Het is de tijd waarin er onder invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen steeds meer aandacht komt voor het gesprek tussen de religies. Van Warven’s grote passie is het ontwikkelen en doorgeven van de kennis over de verschillende culturen en levensbeschouwingen die we wereld rijk is. En als het effe kan wil Rinus ook een bijdrage leveren aan het versterken van de verstandhouding tussen de levensbeschouwingen om zo een harmonieuzere samenleving te bereiken.

Van Warven wil als journalist en programmamaker niet alleen maar als een waarnemer / observeerder aan de kant blijven staan. Hij zet zijn kwaliteiten ook in ten behoeve van de kwetsbare mensen en groeperingen in de samenleving. Hij is jarenlang – onder meer voor Oikokredit en het Nederlands Albert Schweitzer Fonds – actief geweest in het publiceren van ontwikkelingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking , microkredieten en duurzaamheid.

En Van Warven is een zeer bevlogen en begenadigd spreker, moderator, docent, dagvoorzitter en…. verhalenverteller. Hij wordt geroemd om zijn kennis over tal van uiteenlopende onderwerpen: religie, filosofie, ethiek, spiritualiteit, zingeving en mythologie. Van Warven staat garant voor een zeer boeiende ochtend, middag of avond. Hij weet de meest boeiende, maar soms stevige thema’s altijd te verluchtigen door zijn humor en zijn relativeringsvermogen.

Op zoek naar zingeving en verdieping? U kunt bij Rinus terecht voor:
– Cursussen
– Filosofie-avonden
– (S)preekbeurten

Hij kan u ook helpen een event te organiseren of te begeleiden:
– Symposia
– Dagvoorzitterschap
– Spirituele lezingencyclus

En wat te denken van een communicatieve training?:
– Schrijfcursussen
– Interviewtechnieken

Andere activiteiten